:: دوره 25، شماره 81 - ( فصلنامه پژوهش هاو سیاست های اقتصادی 1396 ) ::
جلد 25 شماره 81 صفحات 185-155 برگشت به فهرست نسخه ها
برآورد تغییرات جبرانی ناشی از افزایش قیمت کالاها در خانوارهای شهری بر اساس دهک‌های درآمدی (مطالعه موردی: ایران طی دوره 1392-1389)
سارا نورالهی، امیر جباری*، نرگس مرادخانی، ایوب فرامرزی
دانشگاه زنجان ، amir_jabbari@znu.ac.ir
چکیده:   (4412 مشاهده)

هدف این پژوهش بررسی اثرات افزایش قیمت کالاهای مورد مطالعه (نان، شیر، آب و برق و گاز) بر رفاه خانوارهای شهری می‌باشد. به این منظور با تکیه ‌بر تئوری‌های مربوط به‌اندازه‌گیری تغییرات رفاهی مصرف‌کنندگان، فرمول تغییرات جبرانی در چارچوب سیستم تقاضای تقریباً ایده‌آل (AIDS) استخراج گردید. در ادامه، سیستم تقاضا بر اساس داده‌های بودجه و شاخص قیمت خانوارهای شهری ایران در سه گروه عمده درآمدی (هزینه­ای) برای دوره زمانی 1392- 1389 و با استفاده از روش SUR برآورد و پارامترهای سیستم تقاضای تقریباً ایده‌آل و معیار تغییرات جبرانی محاسبه‌گردید. نتایج تحقیق برای خانوارهای شهری حاکی از آن است که تغییرات جبرانی در این دوره زمانی مثبت بوده است یعنی، افزایش قیمت در این دوره زمانی موجب کاهش رفاه خانوارهای شهری شده است. درصد کاهش رفاه ناشی از افزایش قیمت کالاها در گروه‌های پایین درآمدی بیشتر از گروه‌های میانی وگروه‌های بالای درآمدی (هزینه­ای) است زیرا، درآمدی که خانوارهای گروه‌های پایین درآمدی (هزینه­ای) از دست می‌دهند سهم بیشتری از درآمد این خانوارها بوده و در حقیقت رفاه بیشتری نسبت به خانوارهای گروه‌های بالای درآمدی از دست می‌دهند.

واژه‌های کلیدی: تغییرات جبرانی (CV)، سیستم تقاضای تقریباً ایده‌آل (AIDS)، رفاه خانوارهای شهری، دهک‌های درآمدی.
متن کامل [PDF 1222 kb]   (1819 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 25، شماره 81 - ( فصلنامه پژوهش هاو سیاست های اقتصادی 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها