:: دوره 27، شماره 91 - ( فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی 1398 ) ::
جلد 27 شماره 91 صفحات 130-115 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی رابطه رقابت و کارایی هزینه در صنعت بانکی ایران
یونس گلی* ، بیتا اسکندری
دانشگاه رازی ، younes.goli67@gmail.com
چکیده:   (3427 مشاهده)

یکی از عوامل مهم مؤثر بر رشد اقتصادی، ایجاد سیستم مالی کارآمد برای تأمین مالی فعالیت‌های دارای ارزش افزوده بالا است. بر همین اساس مطالعه حاضر با استفاده از داده‌های 18 بانک خصوصی و دولتی برای دوره زمانی
1394-1385 به اندازه‌گیری و بررسی رابطه بین کارایی هزینه و رقابت در صنعت بانکداری ایران می‌پردازد. به همین دلیل از تابع هزینه ترانسلوگ برای برآورد کارایی هزینه بانک‌ها و از شاخص لرنر تعدیل یافته برای برآورد رقابت استفاده می‌شود. نتایج حاصل از برآورد مدل توبیت نشان می‌دهد که افزایش رقابت، تمرکز اعتبارات، اندازه بانک و کاهش رشد اقتصادی باعث افزایش عدم کارایی هزینه می‌شود و نتایج روش گشتاورهای تعمیم یافته نشان می‌دهد که افزایش کارایی باعث کاهش رقابت می‌شود. بنابراین فرضیه ساختار-کارا و نسل‌های اطلاعاتی در مورد سیستم بانکی ایران غیرقابل رد است. نظارت دقیق بانک مرکزی بر ورود بانک‌های جدید برای بهبود کارایی نظام بانکی و عملکرد آنها در زمینه اعتبارات و نرخ بهره سپرده امری لازم و ضروری است.

واژه‌های کلیدی: کارایی هزینه، صنعت بانکی، تابع هزینه ترانسلوگ، رقابت، شاخص لرنر تعدیل یافته
متن کامل [PDF 797 kb]   (768 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 91 - ( فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها