[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: جستجو ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
اطلاعات آماری نشریه::
::
بانک ها و نمایه نامه ها

 
..
انجمن علمی اقتصاد اسلامی ایران

..
شبکه های اجتماعی




 
..
سامانه مشابهت یاب
 

 
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۶ نتیجه برای دهقانی

یوسف محنت‌فر، تورج دهقانی،
دوره ۱۷، شماره ۴۹ - ( بهار ۱۳۸۸ )
چکیده

هدف از این مقاله بررسی رشد نقدینگی و اثر آن بر تورم در اقتصاد ایران طی دوره ۱۳۸۵-۱۳۵۰ می‌باشد. ضمن مروری بر متون مختلف در این زمینه از اطلاعات آماری بانک مرکزی، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و صندوق بین‌المللی پول به‌صورت سری زمانی و روش حداقل مربعات معمولی (OLS) در برآورد الگوی اقتصادسنجی استفاده شده است. از مهمترین متغیرهای توضیحی به عنوان عوامل مؤثر بر افزایش سطح عمومی قیمتها در کشور می‌توان به تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز، میزان حجم پول، صادرات کالاها و درآمدهای نفتی اشاره کرد. نتایج حاصل از برآورد الگو نشان می‌دهد که این متغیرها بر افزایش میزان تورم در اقتصاد ایران مؤثر و معنی‌دار هستند. بنابراین دولت باید سیاستهای پولی انقباضی را در راستای جلوگیری از افزایش سطح عمومی قیمتها بر اساس اهداف برنامه چهارم توسعه اقتصادی و چشم‌انداز بیست‌ساله کشور اجرا نماید.

رضا سعیدی، خلیل سعیدی، علی دهقانی،
دوره ۲۲، شماره ۶۹ - ( فصلنامه پژوهش‌ها و سياست‌هاي اقتصادي ۱۳۹۳ )
چکیده

گسترش پدیده جهانی شدن اقتصاد سبب شد تا روابط و همکاری کشورها در جهت تحصیل منافع در قالب همکاری‌های منطقه‌ای در دستور کار بسیاری از کشورهای در حال توسعه به‌ویژه کشور ایران قرار گیرد. تعامل با چنین کشورهایی ایران را در ایجاد زمینه‌های لازم برای تجارت ترجیحی و همگرایی اقتصادی با خود مشتاق نموده ‌است. دراین پژوهش تلاش شده ‌است با محاسبه شاخص‌های اندازه‌گیری مزیت نسبی، پتانسیل تجاری و تجارت مکملی در صادرات و واردات که در سطح بین‌الملل مطرح می‌باشند، فرصت‌های همگرایی تجاری ایران با کشورهای گروه بریکس مشخص و برای اخذ تصمیمات لازم ارائه شود. دوره بررسی مربوط به سال‌های (۲۰۱۰-۲۰۰۰) و اطلاعات با استفاده از آماره منتشر شده از بانک جهانی و بانک اطلاعات تجاری بانک جهانی Wits استخراج می‌گردد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از شاخص‌های درایسدل برای تجارت مکملی روش پیشنهادی آنکتاد برای محاسبه شاخص‌ پتانسیل تجاری (POT) و شاخص مزیت نسبی (RCA) می‌باشد.
منوچهر دهقانی، ناصر خیابانی،
دوره ۲۲، شماره ۷۲ - ( فصلنامه پژوهش‌ها و سياست‌هاي اقتصادي ۱۳۹۳ )
چکیده

هدف این مطالعه ارزیابی و مقایسه تلاطم و اثر سرریز بازار نفت، طلا و ارزش دلار آمریکا در دهه گذشته و سال‌های پیش از ۲۰۰۳ می‌باشد. در این مقاله با داده‌های هفتگی و با استفاده از روش‌های اقتصادسنجی M.GARCH-Asy-M و مدل BEKK میزان تلاطم و اثر سرریز بازارهای مذکور در سال‌های (۲۰۰۳- ۱۹۸۷) و (۲۰۱۲- ۲۰۰۳) تخمین زده شده است. نتیجه این بررسی نشان می‌دهد که رابطه بین بازارها و قدرت انتقال ریسک بین آنها به‌شدت تحت تأثیر اخبار و پایداری تلاطم در یک بازار قرار می‌گیرد. پایداری افزایش قیمت نفت پس از سال ۲۰۰۳ باعث ارتباط معنا‌دار بین بازدهی‌ها و تقویت انتقال تلاطم بین ۳ بازار نفت، طلا و ارز شده است. نامتقارنی خبر بد و خوب در الگو مورد تأیید قرار گرفته و نشان می‌دهد که چگونه خبر و اطلاعات بین بازارها می‌تواند در تقویت رابطه بین بازدهی‌ها و میزان سرریز ریسک مؤثر باشد. در نهایت، نتایج دلالت بر این دارد که اثر انتقال ریسک به بازدهی از لحاظ آماری معنا‌دار بوده و بخشی از جریان ارتباطی بین این بازارها را توضیح می‌دهد.
رسول بخشی دستجردی، علی نظری زانیانی، فاطمه دهقانی شاهزاده بیگمی،
دوره ۲۶، شماره ۸۶ - ( فصلنامه پژوهش ها وسیاست های اقتصادی ۱۳۹۷ )
چکیده

    پدیدۀ گرمای جهانی یا تغییرات آب و هوا یکی از آسیب­های توسعه­ی صنعتی است که رفاه نسل حاضر و نسل­های آینده را به مخاطره می­اندازد. از آنجا که گرمای جهانی پدیده­ا­ی بلندمدت است، در مطالعه­ی آن موضوعات بین‌زمانی از جمله عدالت بین­نسلی قابل طرح است. همچنین ارتباط متقابل میان گرمای جهانی و رشد اقتصادی قابل بررسی است. سوال اصلی مقاله حاضر این است که آیا تلاش در جهت تحقق عدالت بین­نسلی می­تواند به کاهش روند گرمای جهانی و در نتیجه تقویت رشد اقتصادی بیانجامد؟ تأکید عمده نویسندگان بر نرخ رجحان زمانی است که یکی از عوامل اثرگذار بر عدالت بین‌نسلی می­باشد. برای پاسخ به سوال تحقیق از الگوی پویای ادغام­شده آب و هوایی و اقتصادی (DICE) که نخستین بار توسط ویلیام نوردهاس طراحی شده استفاده شده است. چهار سناریو با محوریت نرخ رجحان زمانی برای نخستین بار توسط محقق طرح شده­اند که از مقایسه آنها با سناریوی پایه، اثر مثبت عدالت­ بین­نسلی (کاهش رجحان زمانی) بر کاهش روند گرمای جهانی و در نتیجه تقویت رشد اقتصادی به اثبات رسیده است. به‌عنوان یک نتیجه جانبی در مقاله حاضر نشان داده می‌شود که سیاستگذاری ایستا بر پایه اطلاعات یک مقطع زمانی و بدون در نظر گرفتن پویایی­های نرخ ترجیح زمانی، می‌تواند در دوره‌های آتی با شکست در هدف­گذاری مواجه شود. بنابراین ضرورت دارد سیاستگذاران امر به جای سیاستگذاری­های مقطعی، برای مقابله با گرمای جهانی به تدوین رژیم­های سیاستی پویا اقدام نماید. 


قاسم پروری نژاد، اسمعیل ابونوری، علی دهقانی،
دوره ۲۸، شماره ۹۶ - ( فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی ۱۳۹۹ )
چکیده

هدف اصلی این مطالعه، ارائه مدل پارامتریکی برآورد ساختار صنعت ایران و تعیین جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک‌های علم و فن‌آوری استان سمنان در این ساختار است. محققان برای برآورد ساختار صنعت، از شاخص‌های نسبت تمرکز استفاده می‌نمایند. این نسبت، سهم بازار تعدادی از بزرگ‌ترین بنگاه‌ها درون یک صنعت را نشان می‌دهد. برای این منظور ابتدا با استفاده از ریز داده‌های بخش صنعت ایران در سال ۱۳۹۵ و به‌کارگیری الگوی لگ‌نرمال، نسبت تمرکز ۵ بنگاهی بر اساس طبقه‌بندی استاندارد بین‌المللی صنایع (ISIC) دورقمی، به تفکیک برآورد و سپس جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان استان سمنان در ساختار بازار تعیین گردید. طبق یافته‌های پژوهش، انحصاری‌ترین صنعت ایران «تولید محصولات از توتون و تنباکو-سیگار» است. تعداد صنایع فعال در ساختار انحصار چند‌جانبه، ۵ صنعت شامل «تولید انواع آشامیدنی»، «تولید زغال کک و فرآورده حاصل از پالایش نفت»، «تولید سایر وسایل حمل‌ونقل»، «تولید منسوجات»، «تعمیر و نصب ماشین‌آلات و تجهیزات» هستند. همچنین ۱۸ صنعت دارای نسبت تمرکز زیر ۴۰ درصد هستند که در بین آن‌ها ساختار ۱۲ صنعت به‌صورت رقابت انحصاری و ۶ صنعت به‌صورت رقابت کامل طبقه‌بندی گردید. بر اساس نتایج این تحقیق، تعداد ۵۱ شرکت‌ دانش‌بنیان در استان سمنان وجود دارند که از بین آن‌ها تعداد ۳۴ شرکت در ساختار رقابت انحصاری، ۱۵ شرکت در ساختار رقابت کامل و ۲ شرکت در ساختار انحصار ‌چند‌جانبه جای می‌گیرند. در پایان پیشنهاد‌هایی ارائه گردید.
دکتر قاسم پروری نژاد، دکتر اسمعیل ابونوری، دکتر علی دهقانی،
دوره ۳۰، شماره ۱۰۳ - ( فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف اصلی این مطالعه، شناسایی عوامل مؤثر بر ریسک اعتباری شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک‌های علم و فن‌آوری استان سمنان و ارائه مدل مناسب برای سنجش ریسک اعتباری آن‌ها است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی ۶۸ شرکت دانش‌بنیان استان سمنان است که طی سال‌های ۱۳۹۵، ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در پارک‌های علم و فن‌آوری استان سمنان مشغول فعالیت بوده‌اند. برای این منظور، مدل رگرسیون لاجیت با متغیر وابسته کیفی صفر برای شرکت‌های فاقد معوق (فاقد ریسک) و یک برای شرکت‌های دارای معوق (دارای ریسک) با ۶ متغیر توضیحی شامل متغیرهای نسبت تمرکز، سابقه شرکت، نوع وثایق، سابقه اخذ وام، سابقه چک برگشتی و سودآوری پیشنهاد و معرفی گردید. منبع جمع‌آوری داده‌های متغیر وابسته و متغیرهای توضیحی به جز نسبت تمرکز، سامانه استعلام یکپارچه بانک مرکزی است. همچنین برای محاسبه متغیر نسبت تمرکز، با استفاده از ریز داده‌های بخش صنعت ایران در سال‌های مورد مطالعه، نسبت تمرکز ۵ بنگاهی بر حسب اشتغال به تفکیک کدهای دو‌رقمی صنایع (ISIC) با برازش الگوی پارامتریکی لگ‌نرمال برآورد و ساختار صنعت شناسایی و سپس جایگاه شرکت‌های مورد مطالعه در این ساختار مشخص گردید. در نهایت به کمک نرم‌افزار Eviews تمامی متغیرها وارد مدل و برازش صورت گرفت. طبق نتایج حاصل، متغیر‌های نسبت تمرکز، نوع وثیقه ملکی و سودآوری به ترتیب دارای اثر منفی و معنی‌دار بر ریسک اعتباری هستند؛ یعنی با افزایش هر یک از این متغیرها، با فرض ثابت ماندن سایر متغیرها، احتمال معوق شدن تسهیلات یا ریسک اعتباری کاهش می‌یابد. همچنین به ترتیب متغیرهای سابقه چک‌های برگشتی، سابقه اخذ وام و سابقه شرکت با اثر مثبت و معنادار، بیشترین تأثیر را در افزایش ریسک اعتباری دارند. از مجموع ۶۸ شرکت دانش‌بنیان در استان سمنان، تعداد ۴۵ شرکت در ساختار رقابت انحصاری، ۲ شرکت در ساختار انحصار چندجانبه و ۲۱ شرکت در ساختار رقابت کامل جای دارند.

صفحه 1 از 1     

فصلنامه پژوهشها و سیاستهای اقتصادی Journal of Economic Research and Policies
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4703