۵ نتیجه برای روشن
یوسف عیسیزاده روشن، کبری چراغی،
دوره ۱۹، شماره ۵۷ - ( بهار ۱۳۹۰ )
چکیده
هدف اصلی این مقاله، بررسی رابطه علیت شکاف دیجیتالی و شکاف درآمدی بین کشورها میباشد. به عبارت دیگر، آیا شکاف دیجیتالی (نابرابری در دسترسی و استفاده از ICT) موجب افزایش نابرابری درآمد میشود یا برعکس نابرابری درآمد دلیل شکاف دیجیتالی است؟ و آیا بازخوردی بین آنها وجود دارد؟ برای این منظور از اطلاعات ضریبجینی به عنوان شاخص نابرابری درآمد و از شاخص فرصت دیجیتالی برای میزان شکاف دیجیتالی دوره زمانی (۲۰۰۶-۲۰۰۰) برای ۱۴ کشور توسعهیافته و۱۴ کشور در حال توسعه استخراج شده است. از طریق آزمون علیت هیسائو رابطه علیت بررسی، سپس اثر شکاف دیجیتالی بر شکاف درآمدی و اثر شکاف درآمدی بر شکاف دیجیتالی با لحاظ متغیرهای کمکی و با استفاده از روش حداقل مربعات تلفیقی برآورد شده است. نتایج نشان میدهد که اولاً رابطه شکاف دیجیتالی و شکاف درآمدی دوسویه است، ثانیاً در کشورهای با سطح پایین نابرابری درآمد با افزایش شکاف درآمدی فرصت دیجیتالی بیشتر (شکاف دیجیتالی کمتر) میشود و با افزایش فرصت دیجیتالی (شکاف دیجیتالی کمتر) شکاف درآمدی بیشتر میشود. در حالیکه در کشورهای با سطح بالای نابرابری درآمد، با افزایش شکاف درآمدی فرصت دیجیتالی کمتر (شکاف دیجیتالی بیشتر) میشود و با افزایش فرصت دیجیتالی (شکاف دیجیتالی کمتر) شکاف درآمدی کمتر میشود.
روشنک علی اکبری صبا، علی رضا زاهدیان، نیما دانش پرور، فریده باقری،
دوره ۲۴، شماره ۸۰ - ( فصلنامه پژوهش هاو سیاست های اقتصادی ۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله به تعیین توزیع خانوارهای آسیبپذیر جامعه در مناطق جغرافیایی مختلف پرداخته شده است. برای این منظور از آزمون تقریب وسع استفاده شده که یکی از راهکارهای گروهبندی خانوارها براساس ارزیابی سطح درآمد تکتک خانوارهای جامعه است. ابتدا براساس دادههای آمارگیری از هزینه و درآمد خانوار و با استفاده از متغیرهای همبسته با درآمد خانوارها یک مدل رگرسیونی برای برآورد درآمد مورد انتظار خانوارها به دست آمده است. سپس این مدل بر دادههای خانوارهای معمولی ساکن و گروهی کل کشور، که اطلاعات آنها در پایگاه دادههای سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۹۰ش موجود است، برازش داده شده است. نتایج این بررسی، که براساس آن ردۀ هر یک از استانها و شهرستانهای کشور در سطح کل، نقاط شهری و روستایی کشور تعیین میشود، نشان میدهد که استان تهران کمترین و استان سیستان و بلوچستان بیشترین درصد خانوارهای دو دهک پایین درآمد مورد انتظار را در بین استانها به خود اختصاص دادهاند. همچنین شهرستان تهران، از استان تهران و شهرستان بشاگرد، از استان هرمزگان، به ترتیب کمترین و بیشترین درصد خانوارهای دو دهک پایین درآمد مورد انتظار را در بین شهرستانهای کشور به خود اختصاص دادهاند.
عزت اله عباسیان، ابراهیم نصیرالاسلامی، کلثوم روشنی،
دوره ۲۶، شماره ۸۷ - ( فصلنامه پژوهش ها وسیاست های اقتصادی ۱۳۹۷ )
چکیده
هدف از این مقاله بررسی اثرات رکود و رونق بازار مسکن بر تنگنای اعتباری سیستم بانکی در اقتصاد ایران است. برای دستیابی به این هدف، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، بر پایه آموزههای مکتب کینزینهای جدید بکار گرفته شده است. با تعیین مقادیر ورودی و پارامترهای مدل با استفاده از روش کالیبراسیون طی دوره زمانی ۱۳۶۹-۱۳۹۴، نتایج گشتاورها حاکی از اعتبار مدل ارائه شده برای شبیهسازی متغیرهای مدل در اقتصاد ایران است. علاوه براین یافتههای تحقیق نشان میدهد شوک منفی تقاضای مسکن با کاهش قیمت املاک در بازار مسکن سبب کاهش کیفیت ترازنامه بانکها، در نتیجه کاهش عرضه اعتبارات بانک و ایجاد تنگنای اعتباری شده است. شوک مثبت تقاضای مسکن، از یک سو سبب افزایش اعتباردهی بانکها میشود اما از سوی دیگر تقاضا برای مصرف، تولید، سرمایهگذاری و اشتغال در بخش غیر مسکن را کاهش میدهد که متعاقباً سبب کاهش تولید ناخالص ملی میشود و با توجه به افزایش قیمت مسکن، سطح عمومی قیمتها نیز افزایش مییابد. در نتیجه رونق از سمت تقاضا در بازار مسکن نه تنها اثر مثبت در اقتصاد ندارد؛ بلکه، عاملی در پیدایش تورم رکودی در اقتصاد میباشد.
رضا روشن،
دوره ۲۷، شماره ۸۹ - ( فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی ۱۳۹۸ )
چکیده
در این مقاله سعی میشود تا تعداد خانوارهای ایرانی که بر اساس فرضیه درآمد دایمی عمل نکرده و به اصطلاح «دست به دهان» بوده و صد در صد درآمد جاری شان را مصرف میکنند، مشخص شود. برای این منظور از سه مدل مختلف استفاده شده، به طوری که در اولی ترجیحات با ریسک گریزی ثابت نسبی، در دومی شکلگیری عادات مصرفی و در سومی ترجیحات بازگشتی کرپس-پورتز وارد تابع مطلوبیت خانوار گردید. پس از تخمین سیستمهای معادلات اولر باروش گشتاورهای تعمیم یافته، ضریب مربوط به درصد مصرفکنندگان دست به دهان در هریک از مدلها به ترتیب برابر۳۷/۰، ۵۲/۰ و ۴۵/۰ شد، که گویای آن است که به طور متوسط در دوره ۱۳۹۵-۱۳۶۱، حدود ۴۵% خانوارهای ایرانی اصطلاحاً دست به دهان بوده و برای مصرف خود برنامه ی بین دورهای ندارند و حدود ۵۵% نیز با نگهداری و سرمایهگذاری در انواع داراییها، برنامه مصرفی خود را براساس درآمد دایمی تنظیم میکنند. فرهنگسازی برای اصلاح الگوی مصرفی و ایجاد بستر مناسب برای مدیریت و هدایت سرمایههای خانوارها به بازار سرمایه برای خرید انواع دارایی ها، میتواند درکاهش درصد خانوارهای دست به دهان و داشتن برنامه بین دورهای برای مصرف مؤثر باشد.
عزت اله عباسیان، کلثوم روشنی،
دوره ۲۸، شماره ۹۵ - ( فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی ۱۳۹۹ )
چکیده
بازار مالی در هر نظام اقتصادی نقش موتور محرک اقتصاد را از طریق تامین مالی بخش واقعی ایفا مینماید. نظر به سهم عمده بازار اعتبارات از کل تامین مالی کشور بدیهی است ناکارآمدی و مخاطرات بازار پول می تواند به طرز محسوسی بخش واقعی را تحت تاثیر قرار دهد. در اقتصاد ایران، در سالهای اخیر به دلایل عدیدهای تنگنای اعتباری رخ داده است. هدف کلی این مقاله بررسی مهمترین دلایل تنگنای اعتباری در شبکه بانکی ایران و اثرات آنها بر تسهیلاتدهی بانکها و متغیرهای کلان اقتصادی میباشد، بنابراین سعی شده سیستم بانکی ایران در چارچوب مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، بر پایه آموزههای مکتب کینزینهای جدید، سازماندهی شود تا بتواند افق جدیدی برای بررسی اثر سیاستگذاریها ایجاد نماید. نتایج نشان میدهد که شوک تسهیلات غیرجاری به شبکه بانکی در مقایسه با سایر شوکها اثر بیشتری در تنگنای اعتباری دارد و مدت زمانی که این اثر از بین رود طولانیتر است.