[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: جستجو ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
اطلاعات آماری نشریه::
::
بانک ها و نمایه نامه ها

 
..
انجمن علمی اقتصاد اسلامی ایران

..
شبکه های اجتماعی




 
..
سامانه مشابهت یاب
 

 
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۹ نتیجه برای بهره‌وری کل عوامل

سید‌محمدرضا سیدنورانی، موسی خوشکلام خسروشاهی، روح الله مهدوی،
دوره ۱۸، شماره ۵۵ - ( ۷-۱۳۸۹ )
چکیده

سرمایه انسانی یکی از عناصر مهم تأثیرگذار بر رشد اقتصادی می‌باشد، از این‌رو مقاله حاضر به بررسی تأثیر سرمایه انسانی بر رشد تولید بخش صنعت استان آذربایجان شرقی درمقایسه با سایر عوامل ‌تأثیرگذار همانند کارایی ‌تکنولوژی وکارایی‌مقیاس می‌پردازد. برای ‌این ‌منظور، تابع‌ کاب- داگلاس به روشPooling Data تخمین زده شده است. نتیجه برآورد نشان می‌دهدکه عامل سرمایه انسانی دارای تأثیرمثبت و معناداری بر رشد تولید بخش صنعت استان می‌باشد. همچنین، در بررسی اثر سرمایه انسانی بر تغییرات بهره‌وری کل عوامل تولید از روش DEA و با استفاده از شاخص مالم کوئیست به تحلیل تغییرات بهره‌وری کل عوامل تولید و تغییرات کارایی مدیریت در مقایسه با تغییرات کارایی ناشی از مقیاس و تغییرات تکنولوژی طی دوره (۱۳۸۵- ۱۳۷۴) پرداخته شده‌ است. نتایج این بخش نیز حاکی از این است که تغییرات کارایی مدیریت با ضریب تقریباً یکسانی با سایر عوامل بر بهره‌وری کل عوامل صنایع استان تأثیرگذار می‌باشد.

محمد نقشینه‌فرد، حمید محمدی، زکریا فرج‌زاده، عباسعلی عامری،
دوره ۱۹، شماره ۵۷ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

استان فارس از پتانسیل بالایی برای پرورش ماهی سردابی و بویژه قزل‌آلا برخوردار است. این مطالعه با هدف تحلیل شرایط تولید واحدهای انفرادی پرورش ماهی قزل‌آلا در استان فارس صورت گرفت. برای این منظور از مفاهیم تابع تولید، کارایی و بهره‌وری کل عوامل تولید استفاده شد. مفاهیم فوق با استفاده از داده‌های ۵۶ واحد فعال طی دوره (۱۳۸۷-۱۳۸۲) ارزیابی شد. یافته‌های تابع تولید نشان دادند که بازده نسبت به مقیاس واحدها طی دوره یاد شده ثابت بوده است و غذا مهم‌ترین عامل مؤثر بر تولید واحدها می‌باشد. میانگین کارایی‌های فنی، تخصیصی و مقیاس تحت فرض بازده متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب ۹۶۳/۰، ۶۲۲/۰ و ۹۸۴/۰ به دست آمد. نتایج نشان داد بیش از  واحدها دارای بازده صعودی نسبت به مقیاس هستند. همچنین، مشخص گردید که بهره‌وری کل عوامل تولید واحدها در دوره منتخب بیش از ۱۶ درصد رشد یافته که تنها از طریق رشد تکنولوژی بوده است و هر دو جز کارایی فنی شامل کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس در این دوره کاهش یافته است.

علیرضا امینی، شهرام مصلی،
دوره ۱۹، شماره ۵۷ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

دراین پژوهش، بهره‌وری کل عوامل با استفاده از روش مانده سولو و تقریب ترنکوئیست در دوره (۱۳۷۸-۱۳۷۳) اندازه‌گیری و سپس روند بهره‌وری کل عوامل در کارگاه‌های بزرگ صنعتی کشور به تفکیک کد دو رقمیISIC مقایسه شده است. نتایج حاصل از اندازه‌گیری بهره‌وری نشان‌دهنده این است که شاخص بهره‌وری کل عوامل در دوره مورد بررسی بطور متوسط سالانه ۴/۱ درصد افزایش یافته است. علاوه بر این، با توجه به الگوی رشد درون‌زا و با تأکید بر سرمایه انسانی، نقش تحصیلات، تجربه و پیشرفت فنی در رشد بهره‌وری کل عوامل آزمون شده است. نتایج برآورد الگوها به روش پنل دیتا بیانگر این است که سرمایه انسانی از نوع آموزش تأثیر مثبت و معناداری بر بهره‌وری کل عوامل دارد. شایان ذکر است که افزایش سهم شاغلان با سابقه کار حداقل ۱۰ سال تأثیر مثبت و بسیار زیادی بر ارتقاء بهره‌وری کل عوامل دارد. تأثیر مثبت و معنادار پیشرفت فنی نیز تأیید شده است. در نهایت، ارتقاء سرمایه اجتماعی از طریق کاهش ظرفیت بیکار بنگاه‌ها تأثیر مثبت و معناداری بر ارتقاء بهره‌وری کل عوامل دارد.

نعمت فلیحی پیربستی، مرضیه طاهری هنجنی،
دوره ۱۹، شماره ۵۸ - ( ۴-۱۳۹۰ )
چکیده

آثار تورم بر اقتصاد در شناخت پدیده‌های اقتصادی بسیار حائز اهمیت می‌باشند به ویژه آثاری که تورم بر عملکرد صنایع دارد. در اغلب مطالعات انجام‌شده از جمله بانرجی و راسل (۲۰۰۵) و بانرجی و دیگران (۲۰۰۱) نشان داده شده است که تورم اثر منفی بر حاشیه سود دارد. در این مقاله اثر تورم و جهانی‌شدن بر سوددهی کارگاه‌های بزرگ صنعتی ایران در دوره زمانی (۱۳۸۶-۱۳۷۹) مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور استفاده از ۲۴ گروه صنعتی در این دوره زمانی از روش داده‌های تابلویی(پانل دیتا) و همین طور از روش سیستم دینامیکی به منظور تبیین این امر و همچنین تأثیر جهانی‌شدن استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در بخش اقتصادکلان سطح نقدینگی و تقاضای کل اقتصاد بر تورم تأثیر مثبتی دارند و در بخش کارگاه‌ها تورم موجب افزایش بیشتر درآمدها نسبت به هزینه‌های بنگاه‌ها می‌شود و در نتیجه سود بنگاه‌ها افزایش می‌یابد؛ بنابراین بر خلاف اغلب مطالعات انجام شده تورم تأثیر مثبتی بر سود بنگاه‌هایی که در شرایط تورمی در صنعت باقی مانده و به فعالیت خود ادامه می‌دهند، دارد. عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی تحت عنوان سناریویی در الگوی سیتم دینامیکی بیان شده است که تحت این شرایط به دلیل کاهش موانع تعرفه‌ای و غیرتعرفه‌ای ورود کالاها با قیمت جهانی و پایین صورت می‌گیرد، لذا صنایع به تدریج دچار ورشکستگی می‌شوند.

فرهاد خدادادکاشی، ناصر خیابانی ، سیاوش جانی،
دوره ۲۰، شماره ۶۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

تأثیر ساختار بازار بر بهره‌وری به شیوه‌های مختلف قابل تبیین است. در این مقاله با استفاده از داده‌های بخش صنعت ایران، رابطه ساختار بازار و بهره‌وری برای دوره (۱۳۸۶-۱۳۷۴) بررسی می‌شود. یافته‌های این مقاله دلالت بر آن دارد که ارتقاء رقابت بر سطح بهره‌وری اثر مثبت و بر رشد بهره‌وری اثر منفی دارد. همچنین، مشخص گردید که مخارج تحقیق و توسعه در صنایع با ساختار انحصاری منجر به رشد بهره‌وری می‌شود. علاوه ‌بر این دریافتیم ورود بنگاه‌های جدید در بازارهای انحصاری و رقابتی به‌ترتیب اثر مثبت و منفی بر رشد بهره‌وری دارد. نوسانات اقتصادی و تجارت خارجی نیز بر بهره‌وری صنایع رقابتی و انحصاری به‌‌طور معناداری تأثیرگذار می‌باشد.
سعید راسخی، مریم حق جو،
دوره ۲۳، شماره ۰ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

افزایش صادرات بنگاه از طرق مختلف نظیر افزایش رقابت، انتقال تکنولوژی و بهره‌برداری از صرفه‌جویی‌های ناشی از مقیاس سطح بهره‌وری بنگاه را افزایش می‌دهد. هدف اصلی مقاله حاضر آزمون فرضیه یادگیری ضمن صادرات است که بر اساس آن صادرات بنگاه اثر مثبت بر بهره‌وری آن دارد. برای این منظور، با بهره گیری از نظریه‌های جدید تجارت بین‌الملل و به‌کارگیری روش گشتاورهای تعمیم‌یافته و آخرین ریزداده‌های قابل دسترس اثر صادرات بر بهره‌وری کل عوامل تولید صنایع کارخانه‌ای ایران طی دوره زمانی (۱۳۸۹-۱۳۸۰) آزمون شده است. نتایج نشان‌دهنده اثر مثبت و معنادار صادرات بر بهره‌وری کل عوامل صنایع کارخانه‌ای ایران است. به این ترتیب، به‌نظر می‌رسد ارتقای صادرات بنگاه‌های صنعتی موجب افزایش بهره‌وری عوامل آنها می‌شود.
مجید احمدیان، محسن مهرآرا، علی مهرگان،
دوره ۲۴، شماره ۷۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

بیش از نیمی از فقرا در ایران و جهان در روستا زندگی می­کنند و عمدتاً به فعالیت کشاورزی اشتغال دارند. کشاورزی علاوه بر مؤلفه‌های اقتصادی و اجتماعی از تغییرات آب و هوایی، همچون سطح و نوسانات بارندگی نیز متأثر می‌شود. بر همین اساس این مطالعه عوامل مؤثر بر نابرابری درآمدی روستایی را با تأکید بر سطح بارندگی و نوسانات آن، طی دوره ۱۳۹۲-۱۳۶۱ش، با رویکرد A بررسی کرده است.نتایج مطالعه نشان داد که فرضیه کوزنتس در مورد ضریب جینی روستایی ایران، هم در کوتاه‌مدت و هم در بلندمدت، صادق است. براساس نتایج بار تکفل و تسهیلات اعطایی به شاغلان بخش کشاورزی (و میزان نرخ باسوادی روستاییان) بر ضریب جینی روستایی تأثیر مثبت (منفی) دارند و این اثرات در بلندمدت بیشتر از کوتاه مدت است. همچنین، نوسانات بارندگی هم در کوتاه‌مدت و هم در بلندمدت نابرابری درآمدی روستایی را افزایش می‌دهد.


مهدی رضائی، پریسا یعقوبی منظری،
دوره ۲۵، شماره ۸۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

بهره‌وری مهم‌ترین عامل رقابت­مندی هر صنعت است. از آنجا که صنعت فولادسازی یک صنعت منبع محور بوده و ایران از منابع طبیعی موردنیاز این صنعت برخوردار است، این صنعت برای کشور اهمیت زیادی دارد. از این‌رو این مقاله به بررسی تغییرات بهره‌وری کل عوامل تولید چهار شرکت مهم فولادسازی کشور شامل فولاد خوزستان، فولاد خراسان، فولاد مبارکه و ذوب‌آهن اصفهان از طریق شاخص مالم­کوئیست برای دوره ۱۳۹۳-۱۳۸۹ پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد تغییرات TFP شرکت‌های فولادسازی مذکور بسیار تحت تأثیر تغییرات فنی است. همچنین متوسط رشد سالانه بهره‌وری کل عوامل تولید برای این مجموعه چهار شرکت به‌طورکلی در حدود ۴ درصد و روند تغییرات آن نیز تحت تأثیر تغییرات فنی است. این موضوع، اهمیت بهبود فناوری را در این صنعت نشان می‌دهد. عواملی نظیر به‌روزرسانی تجهیزات و ماشین­آلات، پیوند آموزش عالی کشور با بخش صنعت و استفاده از سرمایه­گذاری مستقیم خارجی که موجب بهبود فناوری تولید می­گردد، موجب ارتقای بهره­وری صنعت فولادسازی کشور خواهد شد.
 
 


سعید جعفری، مرضیه اسفندیاری، مصیب پهلوانی،
دوره ۲۸، شماره ۹۳ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده

در این پژوهش با هدف بررسی دلایل تفاوت بهره­وری کل عوامل (TFP) در کشورهای شرق و غرب آسیا، عوامل موثر بر آن در هر یک از این نواحی تجزیه و تحلیل شده است. بدین منظور با استفاده از چندین مدل ایستا و پویا و با تشکیل دو گروه مجزا از کشورهای شرق و غرب آسیا، عوامل موثر بر TFP به ویژه سرمایه انسانی و رانت­های نفتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مدل­های ایستا حاکی از آن است که سرمایه انسانی، رانت­های نفتی، درجه باز بودن تجاری و شدت انرژی مهمترین علت تفاوت بهره­وری کل عوامل در کشورهای شرق و غرب آسیا هستند. سرمایه انسانی و رانت­های نفتی در غرب آسیا، کاهش TFP را سب شده­اند در حالی که سرمایه انسانی در شرق آسیا افزایش TFP را به دنبال داشته است. همچنین درجه باز بودن تجاری و شدت انرژی در غرب آسیا از عوامل مهم رشد TFP محسوب می­شوند در حالی که در کشورهای شرق آسیا محرک رشد TFP نبوده­اند. همچنین بر اساس نتایج مدل­های پویا، بهره­وری کل عوامل در دوره گذشته، بیشترین نقش را در بهره­وری کل عوامل در دوره جاری برای کشورهای غرب و شرق آسیا داشته است

صفحه 1 از 1     

فصلنامه پژوهشها و سیاستهای اقتصادی Journal of Economic Research and Policies
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4714