۳ نتیجه برای حساب جاری
مریم زهابی، فاطمه بزازان، زهرا افشاری، رضا بوستانی،
دوره ۲۵، شماره ۸۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
این پژوهش به دنبال طراحی یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید در شرایط اقتصاد باز میباشد که بتواند با توجه به پویاییهای حساب جاری و با در نظر داشتن نوسانات نرخ ارز، قاعده بهینه سیاست پولی را در مواجهه با تکانههای درآمد نفتی و تکنولوژی مورد مطالعه قرار دهد. در این مطالعه پس از طراحی مدل، حساب جاری استخراج شده و ضرایب الگوی پیشنهادی از طریق رویکرد بیزی محاسبه میشود. سپس سه قاعده سیاستگذاری به مدل معرفی شده و پویاییهای متغیرها در قالب توابع واکنش آنی بررسی میشود. قاعده سیاستگذاری بهینه، قاعدهای خواهد بود که تابع زیان رفاهی را در مواجهه با هر تکانه به حداقل برساند. نتایج حاکی از آن است که قاعده سیاستگذاری بهینه در مواجهه با تکانه درآمد نفتی و تکانه تکنولوژی به ترتیب؛ قواعد مرکب تورم توام با نرخ ارز و قاعده اکید تورم میباشد. نهایتاً استفاده از قاعده هدفگذاری مرکب تورم توام با نرخ ارز در مواجه با درآمدنفتی موجب افزایش بیشتر نوسانات آنی حسابجاری درمقایسه با حالت استفاده از دو قاعده دیگر میشود.
زهرا کاویانی، کوثر یوسفی، احمدرضا جلالی نائینی، محمد حسینی،
دوره ۲۹، شماره ۹۷ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده
این مقاله به بررسی اثر حذف درآمدهای نفتی در کشورهای نفتی و سایر کشورهای جهان با استفاده از یک مدل تعادل عمومی اقتصاد باز و چندکشوری با استفاده از دادههای سال ۲۰۱۶ میپردازد. این مدل شامل ۳۲ کشور میشود که شامل ۵ کشور نفتی (ایران، کویت، عربستان، قزاقستان، روسیه) و ۲۶ کشور غیرنفتی به علاوهی «باقی جهان» است. در این مدل، کالاهای صنعتی و قابل مبادله تجارت میشوند؛ در عین حال، منابع نفتی از کشورهای دارای نفت به سایر کشورها فروخته شده و درآمد آن برای جبران کسری تراز تجاری آنها استفاده میشود. مقادیر کسری تراز و سایر پارامترهای مدل با استفاده از دادههای واقعی مقداردهی میشوند. با حذف درآمدهای نفتی، کشورهای صادرکننده ناگزیرند تجارت خارجی خود را تراز نمایند. این واقعیت «محققنشده» با استفاده از مدل شبیهسازی میشود. نتایج نشان میدهد در کنار کاهش تولید و رفاه کشورهای نفتی، شاخص قیمت در بخش صنعت و در کل اقتصاد این کشورها نسبت به قیمتهای جهانی کاهش مییابد. به طور خاص، برای اقتصاد ایران، رفاه (مصرف کل حقیقی) در حدود ۲۴درصد و تولید ناخالص داخلی نسبی ۱۵ درصد و سطح قیمتها نسبت به قبل ۱۴ درصد کاهش مییابد. یعنی کالاهای تولید شده در ایران به قیمتهای جهانی ۱۴ درصد ارزانتر میشوند. نتایج بیانگر آن است که اگر درآمدهای نفتی ایران چه به دلیل تحریمها و چه به دلیل کاهش یکباره قیمت از بین برود، شرایط رفاهی سختی در انتظار خواهد بود. تعیین صندوقهای ثباتساز، تعهد نسبت به عدم خرجکرد دارایی آنها، و سرمایهگذاریهای بلندمدت بینالمللی یکی از اصلاحاتی است که میتواند محور مطالعات آتی نیز باشد.
احمد چهرقانی،
دوره ۲۹، شماره ۹۸ - ( ۶-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تأثیر مالیات بر ارزش افزوده، بر حساب جاری ایران میباشد. بدین منظور از الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) استفاده شده است. دادهها برگرفته از ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM) سال ۱۳۹۰ ایران، تهیه شده توسط مرکز پژوهشهای مجلس در سال ۱۳۹۴ است که جدیدترین ماتریس حسابداری اجتماعی ایران میباشد. تحلیل سیاست در قالب نه سناریو انجام شده است که عبارتند از: وضع مالیات بر ارزش افزوده با نرخهای اجرا شده در ایران طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۸(۳%، ۴%، ۵%، ۶%، ۸% و ۹%)، و نرخهای قابل اجرا (۱۰%، ۱۵% و ۲۰%). در تمامی سناریوها نرخ مالیات بر ارزش افزوده در بخش کشاورزی صفر در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل بیانگر آن است که مالیات بر ارزش افزوده موجب افزایش صادرات و افزایش واردات میشود، اما از آنجا که میزان افزایش واردات بیشتر از افزایش صادرات است، در مجموع اجرای این نوع مالیات اثر منفی بر حساب جاری ایران دارد. همچنین نتایج تحلیل حساسیت گویای دقت بالای مدل تحقیق و اطمینان از نتایج تحلیل سیاست میباشد.