۳ نتیجه برای ریسک سیستماتیک
پرویز پیری، حسن حیدری، سمیرا رئوف،
دوره ۲۱، شماره ۶۶ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
حداکثرسازی ثروت مالکان عمدهترین هدف بنگاههای تجاری است. امروزه مشخص شده است که سود نمیتواند ملاک مناسبی برای ارزیابی ارزش و عملکرد واحدهای مذکور باشد و از ارزشافزوده اقتصادی بهعنوان یکی از برترین شاخصهای ارزیابی عملکرد یاد میشود. در این بین، ریسک سیستماتیک نیز بهعنوان ریسک غیرقابل کنترل با تأثیرگذاری بر میزان سودآوری و ارزش بنگاه نقش مهمی را در تصمیمگیریهای مالی ایفا میکند (فیلیپون، ۲۰۱۰). مقاله حاضر بهدنبال بررسی رابطه و اثر ریسک سیستماتیک بر ارزشافزوده اقتصادی است. به این منظور، اطلاعات بازار مالی ۱۳۶ شرکت پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران بین سالهای (۱۳۸۹-۱۳۷۹) مورد مطالعه قرار گرفت. فرضیه تحقیق نیز با استفاده از مدلهای اقتصادسنجی با دو روش دادههای تابلویی پویا و ایستا آزمون شد. نتایج نشان میدهد که با استفاده از روش دادههای تابلویی پویا رابطه منفی و معکوسی بین ریسک سیستماتیک و ارزشافزوده اقتصادی وجود دارد.
مجید هاتفی مجومرد، غلامرضا زمانیان، محمدنبی شهیکی تاش، امالبنین جلالی،
دوره ۲۸، شماره ۹۳ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
نوسان بازار سهام را با اندازهگیری واریانس بازار میسنجند؛ که در چارچوب مبتنی بر قیمتگذاری مدلهای CCAPM، از طریق نوسان رشد مصرف سنجیده میشود. در واقعیت این تئوری با حقایق آشکار شده سازگار نیست زیرا رشد مصرف بسیار ملایم اما بازار سهام بسیار پر نوسان ظاهر میشود؛ این موضوع به معمای نوسان بازار سهام معروف است. در این راستا، یافتههای جدید حاکی از آن است که با تلفیق رویکرد سنتی با عامل ریسک سیستماتیک حباب میتوان معمای نوسان بازار را بهتر از قبل، تفسیر کرد.
هدف اصلی این پژوهش نیز تفسیر معمای نوسان بازار سهام با توجه به ریسک سیستماتیک حباب در بازار اوراق بهادار ایران طی دوره ۰۷/۱۳۸۷-۰۶/۱۳۹۵ است. در این راستا، ابتدا ریسک سیستماتیک حباب در بازار اوراق بهادار با استفاده از روش «سوپریموم آزمونهای دیکی فولر استاندارد تعمیمیافته» بررسی شد؛ سپس با استفاده از نتایج آن، به تحلیل معمای نوسان بازار پرداخته شد.
نتایج نشان داد که بازار اوراق بهادار یک دوره حبابی از بهار ۱۳۹۲ تا بهار ۱۳۹۳ را تجربه کرده است. همچنین یافتههای پژوهش نشان داد که رویکرد سنتی (بدون توجه به عامل ریسک حباب) قادر به توجیه معمای نوسان بازار سهام نیست ولی متدولوژی مبتنی بر ریسک حباب تفسیر بهتری از نوسان بازار سهام ارائه میکند.
سارا معصومزاده، جعفر حقیقت، بهزاد سلمانی،
دوره ۳۱، شماره ۱۰۵ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
تعیین عوامل مؤثر بر تلاطم و ریسک بازار سهام با گسترش مدلهای قیمت گذاری داراییهای سرمایهای مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. یکی از متغیرها که رابطه تنگاتنگی با بازارهای مالی دارد، فناوری زنجیره بلوکی میباشد. از این رو مطالعه حاضر به بررسی تأثیر فناوری زنجیره بلوکی بر تلاطم ریسک کل و سیستماتیک در ۸۴ شرکت منتخب بازار بورس کشور طی فروردین ۱۳۹۰ تا مرداد ۱۴۰۰ با استفاده از رویکرد خود رگرسیون برداری دادههای تابلویی پرداخته است. نتایج مطالعه نشان میدهد که تابع ریسک سیستماتیک در دوره اول نسبت به تغییرات فناوری زنجیره بلوکی واکنش مثبت با شیب صعودی اما بعد از دوره دوم تأثیر شوکهای فناوری زنجیره بلوکی بر ریسک سیستماتیک شرکتها مثبت با شیب ثابت بوده است. همچنین تابع ریسک کل از اولین دوره نسبت به تغییرات فناوری زنجیره بلوکی واکنش مثبت با شیب صعودی داشته است. توابع ریسک سیستماتیک و ریسک کل نسبت به شوکهای سهم بازار شرکتها و نرخ بازدهی شرکتها نیز واکنش مثبت داشتهاند. نتایج تجزیه واریانس توابع ریسک کل و ریسک سیستماتیک نشان میدهد در تابع ریسک سیستماتیک به ترتیب نرخ بازده دارایی، فناوری زنجیره بلوکی و سهم بازاری پیشترین تأثیر را در تغییرات تابع ریسک داشتهاند و در تابع ریسک به ترتیب سهم بازار، نرخ بازده دارایی و فناوری زنجیره بلوکی بیشترین تأثیر را در تغییرات تابع ریسک مذکور داشتهاند.