[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: جستجو ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
اطلاعات آماری نشریه::
::
بانک ها و نمایه نامه ها

 
..
انجمن علمی اقتصاد اسلامی ایران

..
شبکه های اجتماعی




 
..
سامانه مشابهت یاب
 

 
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۷ نتیجه برای ساختار بازار

مستانه جمشیدی رودباری،
دوره ۱۶، شماره ۴۷ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده

بیشتر مدلهایی که طی ۳۰ سال گذشته برای توضیح رفتار اوپک بیان شده‌اند فقط رفتار این سازمان را از دیدگاه ریاضی و در چارچوب اقتصاد بنگاهها مورد تجزیه و تحلیل قرار داده‌اند. در این مقاله مدلهای اقتصادی رفتار اوپک معرفی و عملکرد اوپک به کمک این مدلها بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان‌دهنده آن است که هر یک از مدلهای رفتاری اوپک در کوتاه‌مدت می‌تواند رفتار این سازمان را توضیح دهد اما دلایلی نظیر تغییر ساختار بازار جهانی نفت طی عمر ۴۸ ساله اوپک (کاهش قدرت انحصاری شرکتهای نفت، ورود عرضه غیراوپک و کاهش تقاضا برای نفت اوپک، فروپاشی شوروی و کاهش مازاد ظرفیت تولید)، بی‌ثباتی وضع اقتصادی ـ سیاسی پنج کشور مهم تولیدکننده نفت‌خام اوپک در خلیج فارس (ایران، عربستان، کویت، عراق و امارات) که بر روی عملکرد اوپک تأثیرگذار است، همچنین نامتجانس بودن اعضای اوپک سبب شده است که در بلندمدت نتوان رفتار اوپک را با مدلهای صرفاً اقتصادی بیان کرد. شاید تلفیقی از مدلهای اقتصادی رفتار اوپک با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی ـ سیاسی کشورهای مهم تولیدکننده نفت‌خام این سازمان و توجه به وضع ذخایر نفتی و پیش‌بینی کاهش ظرفیت تولید در کشورهایی که ذخایر اصلی نفت را دارند بتواند رفتار اوپک را در بلندمدت توضیح دهد.

احمد احمدپور ، امیر رسائیان،
دوره ۱۷، شماره ۵۱ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده

اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام از اجزای مهم ساختار بازار سرمایه است. تحقیقات بسیاری به بررسی عوامل تعیین‌کننده اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام پرداخته‌اند. نتایج برخی از تحقیقات خارجی نشان‌دهنده وجود رابطه بین اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام و نوسان‌های بازده سهام شرکت‌ها و ارزش بازار شرکت‌ها است. هدف این تحقیق نیز بررسی رابطه بین اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام و نوسان‌های بازده سالانه سهام و ارزش بازار شرکت‌ها در بورس اوراق بهادار تهران است. از این‌رو ۱۵۶ شرکت طی یک دوره زمانی چهار‌ساله (۱۳۸۴-۱۳۸۱) و به عبارتی ۶۲۴ سال- شرکت مورد بررسی قرار گرفت. رویکردهای انتخابی برای آزمون فرضیات، رگرسیون داده‌های مقطعی و رگرسیون با استفاده از داده‌های پانل است. آزمون معنا‌دار بودن الگوها با استفاده از آماره‌های t و F صورت گرفت.

فرهاد خدادادکاشی، ناصر خیابانی ، سیاوش جانی،
دوره ۲۰، شماره ۶۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

تأثیر ساختار بازار بر بهره‌وری به شیوه‌های مختلف قابل تبیین است. در این مقاله با استفاده از داده‌های بخش صنعت ایران، رابطه ساختار بازار و بهره‌وری برای دوره (۱۳۸۶-۱۳۷۴) بررسی می‌شود. یافته‌های این مقاله دلالت بر آن دارد که ارتقاء رقابت بر سطح بهره‌وری اثر مثبت و بر رشد بهره‌وری اثر منفی دارد. همچنین، مشخص گردید که مخارج تحقیق و توسعه در صنایع با ساختار انحصاری منجر به رشد بهره‌وری می‌شود. علاوه ‌بر این دریافتیم ورود بنگاه‌های جدید در بازارهای انحصاری و رقابتی به‌ترتیب اثر مثبت و منفی بر رشد بهره‌وری دارد. نوسانات اقتصادی و تجارت خارجی نیز بر بهره‌وری صنایع رقابتی و انحصاری به‌‌طور معناداری تأثیرگذار می‌باشد.
وحید مهربانی، علی طیب نیا،
دوره ۲۱، شماره ۶۸ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

اهمیت ویژه صادرات در فرایند صنعتی شدن که در سه دهه اخیر بر آن تأکید شده است موجب شد تا مطالعه پیش‌رو از منظری خاص به آن بپردازد که عبارت است از اثر ساختار بازار بر عملکرد صادراتی صنایع ایران. در این مطالعه که در سطح صنعت انجام شده از تعداد بنگاه‌های رقیب موجود در صنایع به‌عنوان معیاری برای رقابت استفاده شده است. شواهد به‌دست آمده از کارگاه‌های صنعتی دارای ۱۰ نفرکارکن و بیشتر حکایت از این دارد که رقابت اثر مثبت و معناداری بر صادرات دارد، بنابراین سیاست‌های ضد‌‌انحصار به رشد صادرات و صنعتی شدن اقتصاد از این جنبه خاص کمک خواهد می‌کند.
مهرزاد ابراهیمی، فرهاد خدادادکاشی، مجید احمدیان،
دوره ۲۲، شماره ۶۹ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

در این تحقیق تلاش میکنیم تا با استفاده از دادههای طرح جامع آمارگیری بخش صنعت ایران طی دوره (۱۳۸۶-۱۳۵۸) و با استفاده از رویکرد تغییرات حدسی و درجه توافق میزان قدرت انحصاری در دو صنعت نساجی و خودروسازی ایران را اندازهگیری نماییم. دلیل انتخاب این دو صنعت استراتژیک بودن، بزرگی اندازه و سهم آنها در اشتغال است. برای تأمین اهداف پیشبینیشده در این تحقیق با استفاده از تابع هزینه و تقاضای نهادهها و کاربرد روش تخمیین sur نسبت به ارزیابی درجه توافق و قدرت انحصاری اقدام شد. یافتههای این تحقیق مطابق انتظار بر وابستگی متقابل بنگاهها در صنعت خودروسازی و بالا بودن درجه توافق و قدرت انحصاری در این صنعت دلالت دارد. از سوی دیگر، یافتهها دلالت بر ناچیز بودن درجه وابستگی متقابل بنگاهها در صنعت نساجی و نزدیکی ساختار بازار به شرایط رقابتی دارد.
عبدالرضا کرانی، محمدنبی شهیکی تاش،
دوره ۲۵، شماره ۸۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

«مانع ورود» (Barrier to Entry) یکی از مولفه‌های ساختاری بازار است، که در شکل دهی ساختار بازار نقش مهمی دارد، به گونه‌ای که افزایش شدت مانع ورود می‌تواند بازار را به سمت انحصار سوق دهد. از اینرو در این مطالعه به منظور سنجش شدت مانع ورود و ارزیابی وضعیت این متغیر ساختاری، به محاسبه شاخص نسبت مضار هزینهای (Cost Disadvantages ratio) (CDR ) و خالص درجه ورود بنگاهها، در بخش صنعت ایران طی سال‌های۱۳۸۷-۱۳۷۴ پرداخته شد. یافتههای تحقیق مؤید آن است که میزان شاخص نسبت مضارهزینه‌ای برای بیشتر صنایع کدهای دو رقمی کوچکتر از یک است. همچنین برای بیشتر صنایع مورد بررسی خالص درجه ورود بنگاهها به صنعت منفی بوده است، که دلالت بر مرتفع بودن مانع ورود به صنعت دارد. همچنین در این مطالعه با کاربرد مدل پانل پویا به بررسی عوامل مؤثر بر شاخص نسبت مضار هزینه‌ای نرخ ورود بنگاه‌ها پرداخته شد. براساس تخمین متغیرهای شدت تمرکز، شدت تبلیغات، هزینه تحقیق و توسعه، نرخ بازده و صرفههای مقیاس اثر منفی بر خالص درجه ورود بنگاهها و اثر مثبت بر شاخص نسبت مضار هزینهای در بازارهای صنعتی ایران داشته است. همچنین متغیر ارزش افزوده صنعت بر نرخ ورود بنگاه‌ها تأثیر مثبت و معنادار و بر نسبت مضار هزینه‌ای اثر منفی و معنادار داشته است.
قاسم پروری نژاد، اسمعیل ابونوری، علی دهقانی،
دوره ۲۸، شماره ۹۶ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

هدف اصلی این مطالعه، ارائه مدل پارامتریکی برآورد ساختار صنعت ایران و تعیین جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک‌های علم و فن‌آوری استان سمنان در این ساختار است. محققان برای برآورد ساختار صنعت، از شاخص‌های نسبت تمرکز استفاده می‌نمایند. این نسبت، سهم بازار تعدادی از بزرگ‌ترین بنگاه‌ها درون یک صنعت را نشان می‌دهد. برای این منظور ابتدا با استفاده از ریز داده‌های بخش صنعت ایران در سال ۱۳۹۵ و به‌کارگیری الگوی لگ‌نرمال، نسبت تمرکز ۵ بنگاهی بر اساس طبقه‌بندی استاندارد بین‌المللی صنایع (ISIC) دورقمی، به تفکیک برآورد و سپس جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان استان سمنان در ساختار بازار تعیین گردید. طبق یافته‌های پژوهش، انحصاری‌ترین صنعت ایران «تولید محصولات از توتون و تنباکو-سیگار» است. تعداد صنایع فعال در ساختار انحصار چند‌جانبه، ۵ صنعت شامل «تولید انواع آشامیدنی»، «تولید زغال کک و فرآورده حاصل از پالایش نفت»، «تولید سایر وسایل حمل‌ونقل»، «تولید منسوجات»، «تعمیر و نصب ماشین‌آلات و تجهیزات» هستند. همچنین ۱۸ صنعت دارای نسبت تمرکز زیر ۴۰ درصد هستند که در بین آن‌ها ساختار ۱۲ صنعت به‌صورت رقابت انحصاری و ۶ صنعت به‌صورت رقابت کامل طبقه‌بندی گردید. بر اساس نتایج این تحقیق، تعداد ۵۱ شرکت‌ دانش‌بنیان در استان سمنان وجود دارند که از بین آن‌ها تعداد ۳۴ شرکت در ساختار رقابت انحصاری، ۱۵ شرکت در ساختار رقابت کامل و ۲ شرکت در ساختار انحصار ‌چند‌جانبه جای می‌گیرند. در پایان پیشنهاد‌هایی ارائه گردید.

صفحه 1 از 1     

فصلنامه پژوهشها و سیاستهای اقتصادی Journal of Economic Research and Policies
Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4714