[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
تماس با ما::
اطلاعات آماری نشریه::
::
بانک ها و نمایه نامه ها

 
..
انجمن علمی اقتصاد اسلامی ایران

..
شبکه های اجتماعی




 
..
سامانه مشابهت یاب
 

 
..
:: دوره 30، شماره 101 - ( فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی 1401 ) ::
جلد 30 شماره 101 صفحات 504-465 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی روش کسب فناوری در صنعت بالادستی نفت وگاز ایران با استفاده از نظریه بازی‌ها در دو حالت همکارانه (انتقال) و غیرهمکارانه (استقلال)
تیمور محمدی* ، سید نصراله ابراهیمی ، حسین راغفر ، روح اله مددی امیری
دانشگاه علامه طباطبائی ، atmohammadi@gmail.com
چکیده:   (1338 مشاهده)
کسب فناوری در صنعت بالادستی نفت وگاز یکی از پرچالش‏ترین موضوعات می‏باشد. در مطالعه این صنعت، برای اینکه بتوان اثرات بهینه‏گی فناوری در بعد اقتصادی و توسعه‏ای اعمال گردد، باید در فرآیند تصمیم‏گیری کسب فناوری بین انتخاب‏های متعدد ترتیبی اتخاذ شود تا از تکرار رویکردهای کم اثر گذشته پرهیز گردد. البته صریح‏ترین و حدی‌ترین تقسیم‌بندی بین رویکردهای موجود، نگاه صرفا همکارانه با سایر بازیگران بین‏المللی و یا غیرهمکارانه (استقلال) با نگاه به بخش داخلی می‏باشد. در این پژوهش با استفاده از نظریه بازی‏ها، به بررسی رویکردهای حدی از طریق مدلسازی چند لایه (اطلاعات کامل و ناقص، ایستا و پویا و تکاملی) می‌پردازد و با تحلیل این دو رویکرد همکارانه (انتقال) و غیرهمکارانه (استقلال) در کسب و استفاده از فناوری‏ها برای صنعت بالادستی نفت وگاز ایران (ذیل نمونه کمی فاز 11 پارس جنوبی)، نقاط ضعف و قوت آن‌ها را برای تصمیم‌گیری در بین این دو رویکرد و چگونگی کسب فناوری بیان می‌کند. نتایج پژوهش نشان می‌دهد کسب فناوری به روش همکاری در بلندمدت با رعایت قیدهایی موجب بهبود اثرات آن در صنعت می‏گردد و نگاه استقلال طلبانه محض، صرفاً اثرات مفید کوتاه مدت داشته و حتی بعضا با اصل صیانت منابع نیز در تقابل میباشد. بنابراین تأکید می‌شود روش همکارانه به شرطی به عنوان سیاست اصلی لحاظ گردد که در نگاه داخلی نیز بر پایه استفاده درست از مزیت‏های طبیعی این صنعت در کشور و تلاش برای تبدیل شدن از مقلد بودن به پیشرو شدن در بخش‌هایی از فناوری در عرصه بین‌المللی به عنوان هدف نهایی تعیین شده باشد.
واژه‌های کلیدی: فناوری، صنعت بالادستی، نظریه بازی، نفت و گاز ایران، همکارانه، غیرهمکارنه
متن کامل [PDF 845 kb]   (274 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi T, Ebrahimi S N, Raghfar H, Madadi-Amiri R. Investigating the method of achieving technology upstream of Iran's oil and gas industry using game theory in two modes of cooperation (transfer) and non-cooperation (independence). qjerp 2022; 30 (101) :465-504
URL: http://qjerp.ir/article-1-3062-fa.html

محمدی تیمور، ابراهیمی سید نصراله، راغفر حسین، مددی امیری روح اله. بررسی روش کسب فناوری در صنعت بالادستی نفت وگاز ایران با استفاده از نظریه بازی‌ها در دو حالت همکارانه (انتقال) و غیرهمکارانه (استقلال). فصلنامه پژوهش ها وسیاست های اقتصادی. 1401; 30 (101) :465-504

URL: http://qjerp.ir/article-1-3062-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 30، شماره 101 - ( فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشها و سیاستهای اقتصادی Journal of Economic Research and Policies
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4645